1st time nait Belon

Assalamualaikum 
Salam Ukhwah...

Sejenak: 
Doa buat penumpang-penumpang #MH17...
* Al-fatihah *
Takziah buat keluarga mereka...

---

Al-kisahnya, teruja nak sambut birthday Aed kat Sarawak...
eB booking tiket dari 2013 lagi... bayangkan?
dekat setahun jugakla plannya tuh...
return ticket untuk 3 dewasa & 3 kanak-kanak = RM641
bila dah settle semua, baru eB show tiket kat Shah...
& inform eB dah book hotel & kereta sekali...
surrrprrrrise... terkejut Shah tapi dia senyum je... suka la tuh... (",)

kalau diikutkan nervous jugak nak bawak anak-anak naik flight...
their 1st time tuh... eB dok fikir macam-macam...
kalau Aed buat hal macamana? mengamok ke dia dalam tuh?
kalau Aerica dok meragam? abes la satu flight marah nanti... hu3
kalau Aerish dok sebok menyanyi camana pulak? oh tidakkkk...
banyaknya kalau... ha3...

tuh satu hal... eB tak prasan yang birthday Aed tahun nih jatuh bulan puasa jugak,
bila eB nak tukar tarikh, Shah kata tak payah... Oma pun ok je... so on je la...
since bulan puasa, risau jugak...
boleh ke budak-budak tuh tahan sejam 45 min sambil tengok orang lain makan?
kalau menjerit-jerit nak-nak jugak pastuh tak makan... membazir...
dah la flight pagi... kalo petang ok jugak... leh tapau untuk berbuka kan...

yang paling penting...
S.T.R.O.L.L.E.R
sakan la eB dok surf tenet nak carik info...
sebab dok tanya kawan-kawan, sorang pon tak pernah bawak stroller dalam flight...
camano tuh? yang selalu travel pun tak pernah bawak... hu3
nak kal AA macam susah je... so, eB trus pegi KLIA2 tanya kat kaunter...
ha... rajin ko... semangat...

so, on the 7th July 2014...
07072014... cantek tak nombor dia?
kami pun fly... reason pilih no tuh?
sebab end of the week - birthday Aed yang ke 4...
nak sambut birthday Aed ngan jenjalan ke Kuching la kiranya...

layannnzzzzz...


sempat lagi nak posing...
nak posing depan flight tak boleh... so sini pun jadi la... kenangan...
(read: sejak bila pulak tak boleh pose depan flight ye? sapa tau?)


Princess sangat happy...
punya sebok janji nak bawak beg dia sendiri...
tup-tup janji tinggal janji... half way... Oma yang tolong bawak... adeh...
(read: ada orang kantoi tak posa la... ekekeke)


ek eleh... gedixs tak?
belum take-off tuh...
pramugara pun tengah siap-siap nak wat demo... 


enterpreme yeay... cheese....
Aed nak dok kat tepi tingkap...
tapi memandangkan orangnya tak berapa nak tinggi lagi...
dia tak dapat tengok luar pon... ciannya... lahai...


candid sebelum take-off...


pas sejam, Aed mintak nak bangun... nak tengok luar...


betol-betol menghayati la tuh... merenung jauh dia...
ntah apa la yang difikirnya... Aed nih kalau diperhatikan...
macam suka layan blues pun ada....

but, look at the silhouettes... arts...  i lioke...


canteknya... Subhanallah...


surprisingly, Aed sangat baik dalam flight...
diam je dia... half way dah zzzzzzzzzzz... Aerish pun sama...
Aerica pulak sebelum take-off pun dah zzzzzzzzzz...
yang paling best... Oma & Shah pon doze off sekali...
tinggal la eB sorang terkebil-kebil...
layan blues... dalam hati... syukur Alhamdulillah dipermudahkan... 

---

so pada yang tak tahu camana caranya nak bawak stroller dalam flight...
nih tips untuk korang... 3 easy steps... Sharing is caring kan....
(read: yang dah tahu tuh abaikan je la ye)

1. sorong je stroller ngan baby masuk Security Check...
sampai kat scanner tuh, Staf Imigresen akan tolong check & sorongkan stroller & baby masuk...
sebabnya... stroller kan ada besi... sure berbunyik punya la... he3...
2. pastuh, bolehla sorong stroller tuh sampai Boarding Gate...
depan pintu tuh, jangan lupa mintak tag ya... lekat kat stroller...
kang korang naik flight lain, stroller sampai tempat lain... haru...
3. sebelum masuk pintu flight tuh, baru kita tinggalkan stroller kat tepi pintu flight...
so, dah sampai nanti, claim kat Baggage Collection Area ya... settle...

 ♥ Memoirs ♥ 

till then..... 
* hugs *

:: Aerish, Aed & Aerica's coin box ::

10 responses to “1st time nait Belon

  1. bestnya jalan2 naik belon...

  2. best best
    nak baca lagi pengalaman eb kat sana

  3. aed dh besar kan.. so dh x der nak meragam...
    layan bluesss ga aed tue...
    sronoknya klau dpt join skali...
    tgu la kami kendian hehehe....

    thx sharing pasal stroller tue :)

  4. thanks for the step eB... nnt kalau yana nak jenjalan bwk stroller bolehlah.. tp skrg ni mcm fobia plak nak naik flight.. huhuhu.. kun fa ya kun kan... btw, Al-Fatihah buat semua mangsa pesawat MH17 yang beragama Islam .. semoga mereka ditempatkan bersama orang orang yang beriman... AMIN

  5. Saya mmg tak penah tinggal stroller kalau bawak hakim. Sampai dah besa ni pun bawak jugak..senang!

    Masa cek in luggage tu bgtau je nak bawak stroller, terus dpt tag nnt.

    Nnt cerita pengalaman jenjalan kat Kuching ye ;-)

  6. @Mama Vogue
    kami experience berlainan.

    Masa pegi- pas check in luggage- dorang x bagi tag & kami bawak masuk cenggitu je.
    Masa balik- pas check in luggage- dorang yang suruh amek taq kat boarding gate.

    Masa pegi- eB & baby- check in kaunter sebab ms nak check in web- drg dah mention, travel with infant kena counter check in je
    Masa balik- tak boleh check in kaunter, kena kiosk check in pulak...

    yang lain2 jerk settle web check-in... macam2 kan? he3

  7. @syawalsimpsons
    alhamdulillah...

    @Nad MamaZN
    insyaallah.... later ye :)

    @::NureeN::
    tulah, igt x masa eB tanya Nureen tuh, masa tuh la eB booking tiket... he3
    Aed dlm flight jerk cenggitu, kalo x, macam dia la. hu3

    @kayyana
    kun fa ya kun... eB pun cuak jugak nih...
    hari yang kami sampai Kuching tuh, dgr cerita flight ke Brunei tergelincir tau...
    maybe sbb harituh hujan lebat sangat... Syukur semua selamat.

  8. wahh syook nye jalan2... best tak kuching? kita last pegi masa ashraf 6 bulan gitu..

  9. bestnyeeee...
    lega kan kalo anak2 behave masa berjalan.
    selalunye anak2 kalo selesa mesti tido punye.

    Thanks eB atas tips stroller tuh.
    sgt berguna untuk zura. sbb memang x tahu procedure nye camner.

  10. @amiey lee
    best.... nanti eB story ya :)

    @Nafira usof
    tulah. alhamdulillah...

    most welcome dear. sharing is caring :)

Leave a Reply

* TQ. ♥ & hugs *

Archive

Copyright aerishaedrica. Powered by Blogger.